602 546 184
E - MAIL: info@aktivnisport.cz

Břetislav Brodský
České Budějovice

Funkční trénink

Funkční trénink (FT) je dnes velmi skloňovaná fráze. Co si pod tímto termínem ale představit?

Funkční trénink není nic nového – je to způsob, kterým cvičili atleti již před stovkami let, jen dnes je k němu využívána celá řada nových pomůcek a poznatků. „Funkční trénink je promyšlená pohybová příprava na náš život tam venku.“

Definice FT: Trénink, do něhož zapojíme najednou co největší množství svalových skupin s co největším napodobením běžných denních aktivit cvičence.

Už ze samotné definice plyne, že FT je jednoznačně individuální záležitostí. Něco jiného bude obsahovat trénink basketbalisty a něco jiného sportovního lezce. Basketbalista bude potřebovat velké zrychlení a výskoky a lezec maximální sílu po co nejdelší dobu.

Funkční trénink má opodstatnění u většiny lidí, není nutné se vždy specializovat na přesný sport. Specializace může být i na největší cílovou skupinu – většina z nás celý den sedí, občas jdeme do schodů či zvedáme různé předměty. I na tyto situace se můžeme připravit tak, abychom je zvládali lépe.

kettlebell

Tělo vnímá pohyb nikoliv svaly

Standardním denním pohybem je pro velkou část populace sedání si na židli. Připraví nás na tuto zátěž lépe dřepy nebo cvičení izolovaných svalů na strojích?

 

Oproti běžnému cvičení s činkami, kde se zvedá a pokládá činka stále ve stejném směru (extenze flexe), se při FT snažíme zahrnout zrychlení, zpomalení a stabilizaci svalových skupin, a to ve všech třech rovinách pohybu. Pohybujeme se v běžném životě snad pouze vpřed a vzad? Provádíme pohyby vlevo, vpravo, dopředu, dozadu, diagonálně atd. Což takhle trénovat náš organismus stejně? 

 

Roviny pohybu

 Sagitální – flexe a extenze, Transverzální – rotace, Frontální – abdukce a addukce

 

Abychom dostáli výše uvedenému, budeme se při tréninku vyhýbat cvičení na jednoúčelových strojích a primárně budeme cvičit s vlastní vahou.  Následně využijeme  běžné cvičební pomůcky (jednoruční činky, kladky, velké míče), i speciální pomůcky jako je TRX, BOSU, lana, různé další balanční podložky, míče, medicinbaly atd.

TRX 

CORE

Tělesné jádro stabilizuje každý náš pohyb. Chrání páteř a vnitřní orgány.  Bez pevného jádra neseberete ze země propisku a určitě nepřeskočíte louži.

Jádro se skládá ze svalů dna pánevního, břišních svalů, flexorů páteře a bránice. Jedná se o jakýsi pomyslný válec, který je přesně v těžišti těla. Jeho stabilita přímo ovlivňuje stabilitu celého těla. Jak při stoji,  tak při každém pohybu. Proto má jakákoliv nerovnováha jádra přímý důsledek na správný postoj i efektivitu provedení pohybu. Důsledkem nedostatečně vyvinutého jádra mohou být špatné pohybové návyky (svalové disbalance) a následně i bolestivá poranění v například v oblasti bederní páteře.

Jednou z velkých výhod funkčního tréninku je stálé zapojování CORE a tím i jeho trénink.

Funkční trénink = komplexní a efektivní trénink,  který nejen že vede k dosažení našich cílů, ale zároveň respektuje naši jedinečnost, pomáhá předcházet zranění a je našemu zdraví celkově prospěšný.

 

Použité zdroje:  www.wikipedia.org, www.trxtraining.com

Doporučujeme k přečtení

  • 01 / SPS není TRXSM system není TRX

    Pépruhy u TRX nejsou gumy na SM system

  • 02 / Viscerální tukViscerální Tuk

    Není tuk jako tuk, co nám vlastně vadí?

  • 03 / Tréninkový deníktréninkový deník

    Proč evidovat trénink a jak vést tréninkový deník?

  • 04 / Funkční TréninkKettlebell funkční trénink

    Co si představit pod pojmem funkční trénink

  • 05 / Účinná redukce?Balkna

    Porovnání metod pro posouzení účinného hubnutí

  • 06 / Trénink na BalkněBalkna

    Popis základních cviků pro shybový posilovací trénink na hrazdě nebo desce

  • 07 / TRX TRX

    Nejmodernější a nejlepší FITNESS pomůcka pro funkční trénink

  • 08 / BOSU BOSU

    Informace o jedné z nejlepších pomůcek pro CORE trénink