602 546 184
E - MAIL: info@aktivnisport.cz

Břetislav Brodský
České Budějovice

Evidence tréninku

Zdají se Vám slova tréninkový deník moc učená a myslíte, že na té vaší úrovni to není nic pro Vás? Pokusím se Vás z tohoto omylu lehce vyvést. Pokud chcete dosáhnout svého cíle, je pro Vás nezbytné začít trénink plánovat a vyhodnocovat. Vyhodnocuje se z podkladů, a tedy evidence tréninkového deníku. Jinak to bohužel nejde.

Jde o to, že sice můžete subjektivně hodnotit svou aktuální výkonnost, svůj pokles váhy, ale pokud nepracujete s přesnými záznamy a daty, pak vždy vaříte z vody.

Jak ale na vlastní evidenci?

Vždy záleží na tom, jaký je Váš cíl. Sledovat musíte parametry, které Vás zajímají, dovedou vás k cíli a dají se porovnávat.

Pokud běháte, je to jednoduché – každý den, kdy běžíte, zapíšete, jak dlouhou trasu jste uběhli, za jaký čas a případně můžete evidovat i tepové frekvence. Díky tomu je možné pomocí základních statistických výpočtů sledovat, jaký máte progres. Běháte delší trasu, běháte rychleji, na lepší tepové frekvenci atd.

Pro spoustu z nás může být cílem jen pravidelný pohyb. Ale i v tu chvíli je dobré kontrolovat a evidovat jestli se skutečně pravidelně (a jak často) hýbete. Stačí vzít plánovací kalendář a každý den kdy sportuji vybarvit. To už je evidence, která poskytuje zpětnou vazbu a více než dostatečný začátek.

Vždyť největším soudcem je nám naše svědomí. Když uvidím, že za poslední měsíc jsem jeden týden sportoval 3x, pak 2x a poslední dva týdny jen jednou nebo vůbec, hned vím, kde mám rezervu a můžu na tom zapracovat.

Ideálním pomocníkem jsou různé elektronické diáře s větší či menší specializací na náš sport. Často lze trénink zaznamenat pomocí mobilu s GPS a pak jej lehce vyhodnotit na internetu  - například Endomondo zvládá skoro všechny sporty. Runkeeper je na běh, kolo a lyže. Nike má speciální běžecký program a třeba programy od Garminu jsou absolutní špičkou v zaznamenávání průběhu Vaší tepové frekvence během výkonu. Stačí si vybrat a pak už jen pustit program, evidenci udělá za nás.

endomondo.

Dost často ale budeme chtít sledovat specifické parametry, které v programech na netu nenajdeme. Můžeme sledovat hmotnost, procento tuku, tělesné obvody, nebo počty sérií a opakování v libovolném cviku. Na výběr máme jako vždy papír a tužku, ale statistické výsledky a vyhodnocování je zde malinko náročnější. Proto se osvědčil excel.. Chce to malinko více vlastní invence, ale výsledek bude vyhovovat každému. A hlavně se dá kdykoliv změnit a přizpůsobit aktuálním potřebám.

excel

Teprve při pravidelné evidenci jsme schopni správně vyhodnotit naše výsledky a případně poupravit trénink tak, aby lépe splňoval naše požadavky a více nás přiblížil k našemu cíli. Většinu z nás znepokojí, když nám při sebelepším tréninku váha neubývá. Když ale vidíme, že procento tuku se snižuje a  tělesné  obvody na problémových partiích se zmenšují, víme, že jsme na dobré cestě. Pokud bychom sledovali pouze hmotnost, a to ještě bez záznamů, byla by zde reálná šance, že i při dobře nastaveném jídelníčku a tréninku uděláme obrat k horšímu. O výkonnostním tréninku snad mluvit netřeba.

Dnes jsme si popsali, proč je třeba trénink evidovat a že je třeba s evidencí pracovat. Příště se podrobněji seznámíme s plánováním tréninku.

Doporučujeme k přečtení

  • 01 / SPS není TRXSM system není TRX

    Pépruhy u TRX nejsou gumy na SM system

  • 02 / Viscerální tukViscerální Tuk

    Není tuk jako tuk, co nám vlastně vadí?

  • 03 / Tréninkový deníktréninkový deník

    Proč evidovat trénink a jak vést tréninkový deník?

  • 04 / Funkční TréninkKettlebell funkční trénink

    Co si představit pod pojmem funkční trénink

  • 05 / Účinná redukce?Balkna

    Porovnání metod pro posouzení účinného hubnutí

  • 06 / Trénink na BalkněBalkna

    Popis základních cviků pro shybový posilovací trénink na hrazdě nebo desce

  • 07 / TRX TRX

    Nejmodernější a nejlepší FITNESS pomůcka pro funkční trénink

  • 08 / BOSU BOSU

    Informace o jedné z nejlepších pomůcek pro CORE trénink