608 165 517
E - MAIL: info@aktivnisport.cz

Břetislav Brodský
České Budějovice

Je Vám Vedro? Zkuste se zchladit jídlem.

O termickém vlivu potravin se obecně moc neví, nicméně pivo na ochlazení si dává většina z nás a při pomyšlení na chilli papričky se většinou hned opotíme..

Potraviny mají schopnost vyvolávat pocity tepla nebo chladu a to bez závislosti na teplotě, při které je konzumujeme – teplý zelený čaj nás ochladí i v parném létě. Tedy působí na naše tělo ochlazujícím efektem.

Potraviny můžeme rozdělit do několika základních skupin dle termického dopadu na náš organismus.

Rozdělení potravin dle termického vlivu:

Ochlazující, Osvěžující, Neutrální, Ohřívající, Horké

Termický efekt stravy - www.aktivnisport.cz

Pokud při skladbě stravy budeme brát na zřetel termické vlastnosti potravin, pak například v parném létě budeme preferovat osvěžující a ochlazující potraviny a naopak v zimě ohřívající. Stejně tak při případném nachlazení zjistíte, že citron, který je sice zdrojem vitamínu C, je pro svůj ochlazující vliv nevhodný a naopak zázvor bude často lepším řešením.

Při respektování těchto vlastností se budeme subjektivně cítit více v pohodě a i objektivně se to může projevit například na vyšším (nejen sportovním) výkonu, menší únavě nebo lepší imunitě organismu.

Vnímání termického vlivu potravin je velmi individuální a je třeba vždy řešit termický dopad celého pokrmu, kdy klasický zeleninový salát má většinou ochlazující tendence, ale přidáním například česneku nebo jiného koření se jeho termika může přesunout do neutrální zóny případně až do lehce ohřívající. Tohoto využijeme hlavně v zimních měsících, kdy nás čeká pobyt venku – kdy je zbytečné se ochlazovat i zevnitř – v zimě si také nedáte studené pivo, než půjdete na mráz.

Naopak nyní v době vysokých teplot je pro nás zeleninový salát velmi vhodným pokrmem, který je lehce stravitelný a má na nás příjemně osvěžující vliv. Stejně tak na nás působí konzumace banánů, melounu, nebo už i tolikrát zmiňovaného piva.

Práce s termickým vlivem potravin je velmi zajímavým tématem a běžně toto řešíme při skladbě jídelníčků nebo poradách s našimi klienty – termický vliv potravin může být velmi zajímavým tématem případné konzultace o výživě.

Zahřeje nebo ochladí? 

AktivníSport.cz

kdo nezkusí neví :) 

Online redukční Jídelníček

500,- Kč

  • Vyplníte formulář
  • Upřesníme po mailu
  • Obdržíte vzorový jídelníček na míru

 
Objednat

Odborná konzultace

500,- Kč

  • 60 minut
  • konzultace v oblastech

 - zdravé hubnutí
 - Vitalita
 - Sportovní výživa
 - Vegetariánská a Veganská strava
 - Ostatní dotazy z oblasti výživy

 Objednat

Rozbor stravy + návrh změn

1200,- Kč

  • 60 minut konzultace
  • Kompletní rozbor vaší stravy
  • Změření složení těla
  • Vysvětlení pojmů a pravidel
  • Návrhy na úpravu

 Objednat